Jak pokládat vysoce syntetické PVC - bytové podlahové krytiny

1. Vyčistěte starou podlahu, důkladně odstraňte všechny pevné zbytky z podkladu. Pokud jste se rozhodli položit podlahovinu na starou vinylovou podlahu nebo podlahu z linolea, přesvědčte se, že podklad není vydutý, musí být rovný. Všechny uvolněné části mají být odstraněny, připevněny, nebo přibity. Pokud je potřeba vyplnit nějaké díry, použijte na to pokládkovou hmotu na vodní bázi. Nepoužívejte dvousložkové polyesterové materiály - mohly by způsobit zabarvení podlahoviny.

2. Je nejlépší odmontovat všechny soklové lišty - instalace bude lehčí a umožní lepší výsledek. Pokud však ponecháte původní soklové lišty, můžete kraje podlahoviny přikrýt dodatečně rohovým trojúhelníkovým profilem.

3. PVC podlahy nevyžadují zpravidla přilepení na podklad, mohou se volně položit na vrch staré podlahové krytiny.
Pozn.: Čím tenčí je podlahovina, tím více se zkopíruje nerovnost podkladu! (Nicméně pokud se stará podlahovina odstraní, musí se nová podlahovina přilepit celoplošně!) Doporučuje se podklad vyrovnat nivelační stěrkou. Prodlouží se tím životnost a vylepší se estetický dojem z podlahy.

Při volném položení je nutno také fixovat okraje použitím oboustranně lepicí pásky, která je odolná stárnutí. Volně můžete pokládat do 30 m²!

4. Pokud pokládáte sami vaši podlahovou krytinu, váš prodejce nebo zástupce výrobce vám vždy může poskytnout užitečné rady. Přečtěte si však pečlivě nejprve tento návod.

Nástroje které potřebujete:
Pravítko
Řezací nůž na podlahu (rovný i s háčkem)
Nůžky
Oboustranně lepicí páska (odolná proti stárnutí)
Ocelové pravítko (lineární)
Trojúhelníkový ukončovací profil (pokud nebudou odstraněny soklové lišty)
Kapalinu na studený svár (pokud jsou spoje na podlaze)

Před tím, než začnete, kontrolujte!
Doneste podlahovinu do místnosti, kde budete pokládat a nechte ji vytemperovat na pokojovou teplotu. Umožní to lehčí řezání a manipulaci.
Zkontrolujte materiál a pokud jsou neshody, informujte hned vašeho prodejce.
Promyslete si nejprve, jak budete postupovat. U obdélníkové místnosti pokládejte podél dlouhé stěny. U čtverečních místností se doporučuje pokládat rovnoběžně s dopadajícím světlem, tzn. spoje budou kolmé na stěnu, od níž přichází nejvíce světla.
Přesvědčte se, že nebudete pokládat PVC podlahu tak, aby vám vyšel spoj ve dveřovém prostoru (v místě prahu dveří)

Podélné řezání
Pokud potřebujete více pásů pokládat v místnosti, řežte podlahovinu hákovým nožem. (Pokud jste si objednali přesně nařezané délkové pásy, tyto odstavce jsou bezpředmětné!)

Odměřte délku místnosti
Roztáhněte podlahovinu na podlaze vzorem dolů, a další pásy překrývejte o cca. 5 cm. Kvůli návaznosti obrazce někdy potřebujete i větší překrytí druhého a dalšího pásu.


1. Obracejte směrování jednotlivých pásů
Pokládejte podlahovinu designovou stranou nahoru. Pokud se pokládá více pásů, pokládejte je obráceným směrem. Pokud se pokládá pouze jeden pás, směr pokládky je v jednom směru odvíjení.
Pokud je stěna zcela rovná, pokládejte pás podél stěny bez zářezů. Pokud je stěna křivá, překryjte stěnu pár centimetry.
Odklopte kratší konec pásu zpět, nalepte 20 cm oboustranně lepící pásky na místo konce podlahoviny. Podlahovinu zatlačte zpět. Přesvědčte se, zda nejsou vlnky na podlaze. Takto se podlahovina nemůže posouvat.

2. Vnější rohy a výklenky
Odklopte zpět podlahovinu o něco víc, než je hloubka výklenku, aby bylo umožněno překrytí. Změřte šířku a vyznačte místo řezu. Přidejte 5-10 cm na každou stranu. Přibližně odřízněte podlahovinu podle vyznačené čáry. Pak zařízněte směrem do podlahy pod úhlem 45 st.
Zatlačte podlahovinu do výklenku, a přesvědčte se, zda jste ji položili rovně a hladce. Nyní zařízněte kolem vnějšího rohu a podél stěny.

3. Přizpůsobujte vzor i hrany
Přiložte pásy podél sebe, aby vzory navazovaly na sebe. Přeložte pásy na cca 1 cm. Před samotným řezáním vytlačte všechen vzduch zpod PVC podlahy a odstraňte všechna pnutí v podlahovině. Začněte od středu pásu a tlačte podlahovinu okraji do sebe.
Nyní udělejte do podlahoviny zářezy na dvou, třech místech z důvodu jednoduššího zjištění, kde a jak vzory na sobě navazují.
Pak zařízněte do materiálu přes obě vrstvy. Je důležité držet nůž kolmo. Používejte lineár (pravítko). Pokud design má dělící čáry (keramický nebo dřevěný design), řežte těsně vedle těchto čar.

4. Volné pokládání
Tím, že vinylová podlaha by měla být pokládána 3-5 mm od stěny, musíte namontovat i soklové lišty podél stěn. Přesvědčte se, že soklové lišty netlačí podlahovinu na podklad. Tomuto předejdete, pokud při přimontovávaní soklové lišty podložíte ocelovou špachtli nebo pod. pod soklovou lištu.
Zapamatujte si: jen jeden dlouhý spoj by se měl přilepovat oboustranně lepicí páskou. Pokud máte více spojů, slepujte jen kraje pásů k sobě a ne na podklad! V kuchyni nezapomeňte přilepovat i pod sporákem.

Pozn.: Měly by se používat pouze pásky odolné stárnutí. Nevhodné pásky mohou způsobit zbarvení podlahoviny.
Pokud je pouze jeden dlouhý spoj, zafixujte pásy k podlaze pomocí oboustranně lepící pásky. Podlahovina se takto nebude navzájem posunovat.
Jestliže máte více délkových spojů, odklopte první pás a přilepte kobercovou lepicí pásku. Neodlepujte přitom ochrannou papírovou vrstvu. Založte podlahovinu zpět k podlaze spolu s druhým pásem. Zajistěte pásy spolu i k podkladu oboustranně lepicí páskou a zatlačte podlahovinu do ní od středu až po okraj místnosti. Takto budou pásy zajištěny vůči vzájemnému posouvání v místě spojů.

5. Zapracování vnitřních rohů
Shrňte podlahovinu ručně a zatlačte ji do rohu, jak jen to půjde. Vyznačte místo rohu tužkou na zadní straně podlahoviny.
Odhrňte zpět podlahovinu a odřízněte přebytečnou část. Zařízněte do podlahy napříč od rohu tak, aby vyznačený bod byl stále viditelný.

6. Trubky a dveřní zárubně
Zatlačte podlahovinu vedle trubek. Zařízněte do podlahoviny svisle vedle středové čáry trubky a zatlačte podlahovinu k podkladu. Zařízněte mírně do podlahoviny kolem trubek. Vzniklé mezery se mohou pak překrýt použitím plastových krytů.
Odřízněte přebytečný materiál za trubkami u stěny pod určitým úhlem od stěny po trubku (lepší přístup na ukončení). Vzniklé výstupky kolem trubky se seříznou jeden po druhém.
Zatlačte podlahovinu do podlahy směrem k zárubni. Počínaje od rohu dveřního rámu udělejte dva řezy směrem k sobě pod 45 st. úhlem. Pak opatrně přistřihněte.
Podřežte zárubně dveří ruční pilou vytvářejíc 3 mm mezeru k původnímu podkladu. Podlahovina se vsune do této mezery. Při protáhnutí je potřeba chránit podlahovinu před poškozením.

7. Zařezávání
Zatlačte podlahovinu rukou podél stěny. Vyznačte roh zatlačením do podlahy hranou nůžek.
Zařezávejte hákovým nožem pomalu a po kouskách. Překontrolujte, zda řez kopíruje stěnu. Poznámka: Při volném pokládání má podlahovina ležet od stěny 3-5 mm.
Můžete použít také nůžky na odřezávání. Pokud je potřeba, můžete místo řezu vyznačit tužkou. Tužkou nakolmo značíte, pokud volně pokládáte (vyznačí vám potřebný odstup od stěny). Tužkou naležato vyznačíte místo řezu při celoplošném lepení.
Pokud zařezávate u zdi, můžete použít i pravítko.

8. Zapracování spojů studeným svárem
Všechny spoje lepené / podlepené vyplňte použitím tekutého "studeného sváru". Zatlačte hrot nástavce do spoje a vtláčejte hmotu s dostatečným přebytkem přes okraje. Postupujte dle návodu na tubě.