Návod na pokládku jednolamelových vícevrstvých dřevěných parket - celoplošně lepená podlaha

Podmínky skladování a pokládky:
Lepení na podklad má za následek, že pnutí uvnitř dřeva jsou omezené. Tato metoda je doporučována pro jednolamelové vícevrstvé parkety.


Podklad musí být rovný, pevný, čistý a suchý, a v souladu s místními normami.

Betonový podklad má být bez trhlin. Velkoplošné podlahoviny z dřevotřísky nebo překližky musí být velmi důkladně jištěny k podlaze. Starý dřevěný podklad musí být pevný, rovný, bez hniloby a nesmí vrzat.

Celoplošné lepení nám neumožní použít tradiční protivlhkostní bariéru. Pro alternativy kontaktujte technického zástupce výrobce.

Proto je velmi důležité mít suchý podklad před zahájením pokládky s relativní vlhkostí nejvýše 60% (obsah vlhkosti v betonu je asi 2,5%).

Relativní vlhkost (RH) musí být mezi 30 - 60%. Teplota nejméně 18 ° C před, během i po instalaci. Na zamezení výparů vody by místnost měla být vytápěna a větrána nejméně 1 měsíc před pokládkou na dosažení správných klimatických podmínek.

Pro skladování parket se musí dodržet rovněž výše popsané klimatické podmínky. Balení se nesmí porušit při překládkách, rozbalíme je až při samotné instalaci.

Nástroje
Doporučována jsou tradiční instalační nářadí jako kladivo, ruční pilka, kotoučová cirkulárka, metr, úhelník, tužka, frézka, dláto, přiklepávač a montážní páka a široká ozubená špachtle na roztahování lepidla.
Přiklepávací hranol se používá proto, aby při přiklepávaní panelů k sobě se nebouchalo na okraje panelů přímo, ale na tento hranol.
Nepoužívejte na to nikdy odřezek parkety, protože tím poškodíte okraje lamel.
Skládání je pomocí montážní páky jednodušší.


Používejte výrobcem doporučené lepidlo na dřevěné podlahy.

Plánování
Když je místnost čtvercová, lamely se mají pokládat podélně s vcházejícím světlem. V místnosti ve tvaru obdelníku je nejjednodušší je pokládat podél dlouhé strany, v závislosti na roztažnosti dřeva.


Expanzní mezera
Při lepení na podlahu jsou nižší nároky na vytvoření expanzní mezery ve srovnání s plovoucí pokládkou, ale kolem stěn se doporučuje vynechat expanzní mezeru nejméně 8-10mm.


Lepení
Rozetřete lepidlo rovnoměrně pomocí široké ozubené špachtle. Nános by měl být cca. 800 - 900 g / m² v závislosti na absorpční schopnosti, rovinnosti a struktuře podlahy. Vysokoabsorbční povrch se musí napustit impregnační hmotou podle doporučení výrobce lepidla. Musí se to provést před nanášením lepidla.


1. Nikdy nenatírejte lepidlem větší plochy, než stihnete pokrýt parketami před jeho samotným ztuhnutím. Běžně 10-15 min.

2. Pokud lepíte na podklad, nevyplňujte lepidlem drážky lamel.

3. Používejte vyfrézovaný přiklepávací hranol na spojování. Je speciálně přizpůsoben pro tuto technologii pokládky a zajišťuje, aby se nikdy nedostalo kladivo a hranol do styku s lepidlem.

4. Přesvědčte se, zda se panel opírá o podklad. Pokud je podklad nerovný, je nezbytné lamely zatížit (např. pytlem písku).

5. Pokud je pokládka ukončena, nesmí se na podlahu vstoupit min. 24 hod., jinak je nebezpečí, že část podlahoviny nepřilne řádně k lepidlu. V takových případech se sporný povrch odzkouší našlápnutím po 1 hodině tak, že poklepem lehce na povrch a když je zaklepání duté, lepení bylo nedokonalé. Zatižte pak kontrolovanou plochu např. pytlem písku na 24 hod.

6. Pokud roztíráte lepidlo na drsný podklad jako např. beton, špachtle se rychle obrousí. Dávejte na to pozor a vyměňte násadu včas z důvodu dosahování stále rovnoměrné vrstvy lepidla.

Typy podkladů
Dřevěné podlahy se mohou lepit na podklad betonový, z dřevotřískových panelů, z překližky, na staré dřevěné podlahoviny a pod. Je však důležité, aby byl podklad rovný, čistý a suchý, a v souladu s nahoře popsanými podmínkami ve stati "Podmínky pro skladování a pokládku".


Podlahové vytápění
Při pokládání podlahoviny na podlahové vytápění musíte dodržet následující pokyny: Topný systém musí být vodotěsný a musí dosahovat stejné teploty na celé ploše. Povrch uložené podlahoviny nesmí překročit 27 ° C.


1 - 2 dny před pokládkou se musí vytápění vypnout. Nejdříve jeden týden po ukončení instalace se zapne znovu tak, aby se výsledné teploty dosáhlo postupně v průběhu 3 - 4 dnů.

Předpokládá se však, že na nové podlaze s podlahovým vytápěním již proběhl první zátop a odzkoušení systému podle speciálně určených obecných pravidel. Pro bližší instrukce se spojte s technickým zástupcem výrobce parket nebo dodavatelem podlahového vytápění.

Dřevěné podlahy ve veřejných prostorách
Oděr a námaha na podlaze ve veřejných prostorách mají velké požadavky na povrchovou úpravu, na její péči a na konstrukci podkladu.


Ochranné překrytí
Pokud stavební práce budou pokračovat i po instalaci podlahoviny, přikryjte ji vhodnou ochranou, která dovolí podlahovině dýchat a nezpůsobí zbarvení podlahy. Na ochranu se doporučuje hrubší papírový pás pro stavební účely nebo 2 mm kartonový papír, který se slepí páskou.


Pokládka
1. Začněte instalaci naklínovaním vodící desky s odstupem od stěny dlouhé strany rovnající se šířce čtyř lamel + 5 až 7 mm. Rozetřete lepidlo do prostoru na ploše, kterou stihnete pokrýt do 10 min.


2. Pokládejte lamely parket do čerstvého lepidla napříč vodící desky, která musí být absolutně rovná. Používejte montážní páku na doklepávání krátkých stran spojů v řádku. Ukládejte klíny mezi lamelami a stěnou, tím budete vynechávat dilatační spáru okolo podlahy v celé místnosti.

3. Začněte následující řadu odřezkem poslední lamely z předchozí řady. Nevyplňujte lepidlem drážku v lamele.

4. Na přiklepávání lamel k sobě používejte lamelám přizpůsobený vyfrézovaný přiklepávací hranol. Tím zabráníte, aby nikdy nedošlo ke kontaktu ani kladiva ani přiklepávacího hranolu s lepidlem. Nepoužívejte na to nikdy kousek samotné lamely, ani nepřiklepávejte lamely přímo kladivem, protože by to mohlo způsobit poškození hran. Když lepidlem natřená plocha bude pokryta lamelami, opakujte postup rozetřením nového lepidla na plochu s předpokládaným pokrytím v průběhu 10-15 min. a pokračujte dále s pokládáním lamel, dokud celá podlaha nebude pokryta.

5. Pokládání poslední řady málokdy vyjde přesně. Položte lamelu přes již položenou předposlední řadu. Použijte odřezek lamely plné šířky na vyznačení odstupu od stěny a přiloženou tužku táhněte podél stěny, čímž vyznačíte budoucí čáru řezu.

6. Čára bude zahrnovat dilatační spáru odpovídající šířce pera (cca 3 mm). Pokud dilatační spára je požadovaná v šířce 10 mm, budoucí čára řezu musí být o 7 mm dál směrem k drážce. Doporučuje se raději vyznačit tuto čáru před řezáním.

7. Přiložte odříznutý pás lamely na místo a přiklepávejte montážní pákou, přičemž nezapomeňte na distanční klíny mezi poslední lamelou a stěnou. Stále vám ještě zbude položit první 4 řady. Odstraňte vodicí desku. Rozetřete lepidlo a ukládejte lamely obráceně, řadu za řadou. V poslední řadě je potřeba uříznout jen pero a máte rovnou dilatační spáru. Ponechte ještě klíny na místě několik hodin (např. přes noc). Dodržujte pokyny výrobce lepidla ohledně doby schnutí. Dokončete podlahu soklovými lištami.

8. Pokud krátká strana naráží na trubky, vyvrtejte otvor o 16 mm větší než je průměr trubky (vytvářejíc zároveň dilatační spáru). Trubky protáhněte do lamely přes tyto otvory.

9. Dlouhá strana naráží na trubky: vyvrtejte otvor stejný jako v předchozím případě. Vyřízněte kus, který bude za trubkami. Umístěte zpět lamelu, zakryjte hrany a zatlačte odříznutý kus zpět od stěny. Zakryjte okolí trubky krytkami.

10. Dveřní rámy se dají odmontovat a přizpůsobit, ale je lehčí je podříznout. Použijte odříznutý kus lamely na vyznačení čáry řezu na spodku rámu a podřežte ho jemnozubou pilou. Zatlačte lamelu pod rám.

11. Chraňte podlahu ochrannými filcovými podložkami pod nábytkem.

12. Používejte ochrannou desku pod kolečkovými židlemi.